Nieuwsbrief

Herfst 2024

 

‘L’automne est le printemps de l’hiver’
Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901)

Beste kunstliefhebber,

Het is herfst geworden.
Onderweg glijd je uit over slijmerige naaktslakken, terwijl je schoenen kraken op de opengebarsten beukennootjes die verspreid over de plasnatte straten liggen. De zompig riekende paddenstoelen schieten uit de grond. De ondoordringbare ochtendmist en een waterig zonnetje markeren het begin van de herfst. De bladeren verkleuren naar schakeringen die alleen de natuur kan creëren. Soms lijkt het alsof nature imitates art, in plaats van andersom.

Het atmosferische seizoen voor introspectieve poëzie breekt aan.
Dichters laten hun creativiteit de vrije loop:

jop-ubbens-nieuwsbrief202409

In ’t Oost de lucht blauw, uitgewassen
Zwarte Matte uit het west doen plassen
Sneeuwregen-’t licht schijnt er vals door
De wind met zijn vlagen, grijphanden,
Komt de bomen vermoorden, verschanden,
Holt gebukt onder lucht door-
De bliksem, die blauwe rover
Klauwt neer-de donder rolt over

Albert Verwey, ‘Herfst-vlagen’ uit 1890.

 

Wanneer we bij dan de haard gaan zitten en de dagen korter worden, terwijl de zon aan kracht verliest, kan lichtvoetige kunst ons door deze sfeervolle en enigszins melancholische tijden helpen.
Het zal vanzelf aangenaam worden. De voorbereidingen voor de inspirerende kunstbeurzen, waaronder de PAN, die van 23 november tot 1 december plaatsvindt, zijn in volle gang. Daarnaast worden er prachtige exposities georganiseerd met een sterke focus op de 19e eeuw. Ik wil graag de tentoonstelling ‘LIBERTÉ! Ary Scheffer & de Franse Romantiek’ onder de aandacht brengen, die op 19 oktober van start gaat in het Dordrechts Museum. Het Van Gogh museum opent haar nieuwe seizoen met een tentoonstelling ‘Vive l’ impressionisme!’. Daarnaast presenteert het Teylers Museum in Haarlem binnenkort ‘Yalla Yalla! Zie je in Egypte’ een tentoonstelling waarin het werk van een van mijn favoriete kunstenaars, de Nederlandse Orientalist Willem de Famars Testas, op vernieuwende wijze centraal staat. De 19eeeuw rocks; ik kan niet wachten!

ARTISTIEKE DOPAMINE
Gezien de grimmige, onzekere en egocentrische tijden is de behoefte om kunst te delen hard nodig. Na het zien van kunst ben je ongetwijfeld een geluksmoment rijker. Het is een vorm van artistieke dopamine waarbij blijdschap en genot vrijkomen door de aangename ervaring zoals het bewonderen van schilderijen, design of decoratieve kunsten. Dit is iets waar de huidige regering, voordat ze de culturele sector verder onder druk zet, rekening mee zou moeten houden; blije en gelukkige burgers dragen bij aan een bloeiende economie.

BEELDMOTIEVEN
Een opvallende trend die voortkomt uit de onvrede over de huidige situatie van aanhoudende inflatie, geopolitieke crises en fluctuerende rentestanden, is de zoektocht naar schilderijen met unieke en onderscheidende beeldmotieven. Momenteel zijn we geïnteresseerd in het verkennen van narratieve elementen binnen een onderwerp, met als doel ons te laten meevoeren in een verhaal. We zijn op zoek een schilderij of tekening die een verhaal vertelt of een idiosyncratisch tafereel weergeeft, bij voorkeur van een relatief onbekende meester die hierin zijn ultieme ‘moment of brilliance’ heeft vastgelegd. Hierdoor wordt het aanbod verrassender en persoonlijker, neemt het enthousiasme toe, en worden de werken origineler en markanter. Bovendien zijn deze schilderijen en tekeningen vaak goed te plaatsen en betaalbaar.

NEW ARRIVALS UBBENS ART

French School, second half 19th century-A pair of elegant fur-lined slippers

Franse School, 2e helft 19e eeuw
Elegante met bont afgezette muiltjes
Olieverf op paneel, 10 x 15 cm

Geen idee wie de kunstenaar is van dit goed gepenseelde en delicate stilleventje; een ware hidden master. Het is in eerste instantie het gracieuze onderwerp dat dit werkje zo attractief maakt. Het tafereeltje toont een gedurfde, artistieke en unieke compositie. Samen met de typisch ingehouden kleuren roept het de suggestie van een narratief op. Heeft de eigenaresse haar schoentjes achteloos weggeschopt tijdens het verkleden? Is de kunstenaar het boudoir ontvlucht? Of juist niet? Was het een wilde nacht?
Laat uw eigen verhaal maar ontstaan.

Amedee Julien Marcel-Clément (1873-1937)
Naar de opera
Gesigneerd en gedateerd 1907
Olieverf op doek
41,5 x 32 cm

Amedee Julien Marcel-Clement-Dressed up for the theatre

Het schilderij van deze petit maître uit Parijs toont twee elegant geklede heren in white tie die zich voorbereiden op een avondje uit. Gaan ze naar de opera, het theater of misschien een after party? De in claire-obscure bijna fotografisch weergegeven compositie biedt zeker ruimte voor verbeelding.

ABSTRACT
Ondanks mijn voorliefde voor 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse schilderijen heb ik altijd nog een zwak voor abstracte kunst in het algemeen en met name die van de jaren ‘60. De lyrische abstracte olieverfschilderijen van de Franse kunstenares Gea Panter fascineren mij bijzonder. Van haar hand is dit vurige schilderij getiteld ‘Le Bruit et la Fureur’ dat een ongekende levendigheid uitstraalt. Sinds 1947 was zij goed bevriend met Willem Sandberg, de directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit museum is sinds 1960 de eigenaar van drie van haar werken.

Gea Panter (1907-1986)
Le Bruit et la Fureur
Gesigneerd en gedateerd 1960 verso
Olieverf op doek
98 x 78 cm

Gea Panter-Le Bruit et la Fureur

 

Een herkanser is het grote doek, geschilderd in pastelkleuren, van Marc Mulders.
Mulders, een van onze vooraanstaande hedendaagse kunstenaars, richt zich voornamelijk op abstracte schilderkunst en laat zich inspireren door thema’s zoals dieren en bloemen. Zijn inspiratie put hij uit de werken van Rembrandt, Monet en Chaïm Soutine. Bij Mulders is de weergave van de schoonheid van de natuur altijd prominent aanwezig. In zijn werk ‘Perzische Tuin’ uit 2015 toont hij over een gevoelige toets en een ingehouden kleurpatroon te beschikken. Het resultaat is een verbluffend intiem en fijnzinnig kunstwerk, ondanks de monumentale afmetingen van het doek.

Marc Mulders-Persian Garden

Marc Mulders (geb. 1958)
Persian Garden
Gesigneerd, getiteld en gedateerd 2015 verso
Olieverf op doek, 240 x 360 cm

 

HET IS HERFST GEWORDEN
In de herfst keren we terug naar de binnenwereld, terwijl de dieren zich voorbereiden op hun winterslaap. Dit geldt ook voor ons; we brengen meer tijd in huis door. De herfst staat vaak symbool voor het afkoelen van emoties. Hoe mooi is het om de bron van vreugde en welbevinden op te zoeken: de schone kunsten. Deze kunnen de melancholie van het najaar verzachten en het voor ons dragelijker maken.

 

…Nu is het herfst opnieuw en regen, maar alleen
Schuil ik onder ‘t lover, denk aan jou – en ween…
Hans Lodeizen uit ‘Weet je nog?’.

 

Kijk, geniet, omarm elkaar en hou van kunst.

Jop Ubbens